Taiji (Tai Chi)

Een vechtkunst kan men beoefenen voor verschillende doeleinden.

  • (Zelf)verdediging tegen een of meerdere fysieke belagers.
  • Zelfontplooiing (uitzoeken wie je bent, wat je wil, wat je kunt)
  • Versterken van je fysiek lichaam
  • Verhogen van je mentale kracht
  • Voor Spiritualiteit

Of gewoon voor je plezier, voor ontspanning, voor beweging, even weg van de dagelijkse rompslomp en stress.

Taijiquan, oorspronkelijk een Chinese Interne krijgskunst die destijds zeer effectief was tegen fysieke belagers, wordt tegenwoordig in mindere mate beoefend als zelfverdediging tegen fysieke belagers maar om lichaam, geest en immuunsysteem te versterken en daardoor meer weerstand te bieden aan de meer moderne belagers (stress, vervuiling, lawaai, overbelasting, ziekte, enz…).

De rustige en ontspannen manier van trainen brengt lichaam en geest tot rust en zorgt ervoor dat ook ouderen deze kunst op een veilige manier kunnen beoefenen.

Op de training leren we bewegen volgens de basisprincipes en richtlijnen en maken we kennis met het interne aspect van Taijiquan. Dit gebruiken we dan tijdens het beoefenen van een vorm, een vaste reeks van bewegingen die zonder onderbreking na elkaar worden uitgevoerd. In de mate van het mogelijke doen we ook partneroefeningen. Het op de trainingen aangeleerde stelt jou in staat om Taijiquan ook thuis te beoefenen.

Iedereen die interesse heeft kan ook met de verscheidene (Taiji) wapens leren omgaan. Het oefenen met stok, zwaard, sabel en waaier gebeurt volgens dezelfde basisprincipes en richtlijnen van Taijiquan.

Iets meer uitdagend, beweeglijker en moeilijker dan de handvormen maar heel leuk om te doen.

Je kan het oefenen met de wapens ook aanzien als een soort van fitness training. Door het extra gewicht, de hogere moeilijkheidsgraad en het variabele tempo wordt je hele lichaam getraind.