Iaido vertaald

Wat betekent “Iaido” ?

居 “iru”

Meaning: live; exist; inhabit; stay; have; keep; be doing; be at; be in.
Duidt op het erkennen van een mentale toestand.

合 “ai”

Meaning: match; fit; suit; coincide; agree
Dit is dezelfde “Ai” als in Aikido, die duidt op de harmonie tussen zwaard en de persoon achter het zwaard, harmonie tussen lichaam en geest.

道 “do”

Meaning: a way; a road; a street; a path; a lane; a pass; an alley; a route; a course
Duidt op “de weg” in contrast met “jutsu” wat de technische kunst (zuivere vecht-vorm) bedoelt.
“Iaido” betekent dus letterlijk “de weg van het in harmonie zijn” (met jezelf, met je omgeving, met je zwaard, met het universum)
Voor Japanners is er geen eerbiedwaardiger wapen dat beter de bushido, de riddermoraal van de heldhaftige samurai symboliseert dan zijn legendarische katana.
Geen ander wapen is nauwer met de geschiedenis, traditie en cultuur van het land verbonden.

De betekenis van Iaidotraining

Iai is eerst als een zwaardmethode begonnen, maar het doel van iai is in de eerste plaats mentale training en daarmee samengaand lichamelijke training en training van de technieken.

Iai traditie werd overgeleverd van generatie naar generatie. Het ontwikkelde tot een systeem waarbij de geestelijke vorming veel belangrijker werd dan de uiteindelijke techniek van het doden van de tegenstander. De echte geest van het iai vindt men dus niet noodzakelijk in het doorhakken of het snijden van de tegenstander. Overwinning in iai is te vinden in het niet tot wraak geneigde hart en het niet aangaan van het conflict door het zwaard niet te trekken. Daarom werd iai ook genoemd: saya no uchi no kachi (overwinning met het zwaard in de schede of het niet getrokken zwaard).

Met andere woorden iai is een trainingsvorm om menselijke perfectie en waardigheid te verwerven. Algemeen betekent iaido de weg of de manier om in harmonie te leven en door eindeloze oefening in harmonie te komen met al wat ons omringd. Zwaardkunst is m.a.w. een manier om tot volledige geestelijke en lichamelijke ontwikkeling te komen.

Op technische vlak wordt iai ook als een zeer moeilijke techniek beschouwd, het aanleren ervan vergt van de beoefenaar dan ook een heel grote concentratie, zowel geestelijk als lichamelijk, aanhoudend doorzettingsvermogen is vereist bij het beoefenen van iaido.