Gong Fa (basistraining)

In het Hunyuan Tai Chi systeem is de Gong Fa training de basis waarop heel het systeem gebouwd is. De training voedt, cultiveert en onderhoud de Interne energie (Qi)

De training omvat de volgende componenten :

Fa Song Gong

Een set van 12 ontspanningsoefeningen. Elke oefening wordt een aantal keer na elkaar uitgevoerd, meestal 6 of 9 keer. Daardoor wordt het gemakkelijker om spanningen los te laten en ga je vrij snel de sensaties van Qi in je handen ondervinden.

Moving Qigong en Neigong

Een set van 12 eenvoudige oefeningen die lichaam en geest voorbereiden op de hogere niveaus van training. Het verhoogt het gevoel van Qi en helpt de geest te trainen om de Qi te leiden. Het richt zich specifiek op het bevorderen van een diep niveau van ontspanning en het cultiveren van energie in de Dan Tian (het lichaamscentrum). De oefeningen produceren een sterke stroom van Qi door de meridianen en beïnvloeden en versterken een of meerdere organen op een positieve manier. Mensen die gewoonlijk een gebrek aan energie ervaren zijn verbaasd hoe verfrist en vol energie ze zich na de oefeningen voelen.

Chan Si Gong (zijde wikkelen)

De Chan Si Gong is een belangrijke trainingsmethode voor het ontwikkelen van lichaamsbewustzijn en coördinatie. Het is een schakel tussen het opbouwen en uiten van Qi en Jin (kracht).

Grootmeester Feng beschrijft de Chan Si Gong als het trainen van de 18 ballen van het lichaam. Als het goed wordt beoefend, beweegt het lichaam als een goed geoliede machine.

De Chan Si Gong bouwt geleidelijk kracht op door middel van coördinatie en verbindt alle gewrichten van het lichaam als een parelsnoer. Het leert je het Tai Chi principe om het lichaam als één geheel te bewegen. De Tai Chi klassiekers stellen dat Jin begint in de voeten, gecontroleerd wordt door de taille en uitgedrukt door de handen. Dit is de manier waarop Tai Chi zijn kracht kan genereren en vrijgeven.

Om dit te bereiken moet elk gewricht echter sterk en toch flexibel zijn. Als een gewricht zwak of gespannen is, wordt de kracht geneutraliseerd en niet vrijgegeven. Wat vrijkomt, is slechts een fractie van dat potentiële vermogen.

Standing Qigong (stil staan als een boom)

Deze oefeningen kalmeren het zenuwstelsel. Tijdens de beoefening ervan worden we ons bewust van ons lichaam en leren we de gewrichten te openen en alle spanningen los te laten. Daardoor kom je geleidelijk aan in een staat van rust. Deze toestand van rust is zeer bevorderlijk voor het cultiveren van Qi. Als je eenmaal in staat bent om regelmatig in deze staat van ontspanning te komen, zal dit gevoel je geleidelijk begeleiden door alle aspecten van je training.

Standing Qigong is een essentiële oefening voor het opbouwen van Qi. Het soort kracht dat deze vorm van training ontwikkelt wordt vaak onderschat. Hoewel de oefeningen er extern statisch uitzien gebeurt er intern heel wat in het lichaam en is de kracht die erdoor wordt opgebouwd flexibel maar krachtig als een golf.  

Tai Chi Ruler

Het oefenen met de Tai Chi Ruler stelt ons in staat om sneller de sensatie van Qi te voelen. Studenten die het moeilijk vinden om hun geest tot rust te brengen, vinden deze oefening bijzonder effectief. Door de Ruler met beide handpalmen vast te houden, kunnen ze zich concentreren en in het moment zijn. De bewegingen van de Ruler imiteren de beweging van de Qi in het lichaam en bevorderen de ontwikkeling van de Qi circulatie. Alhoewel er speciale modellen Rulers te koop zijn maken wij gebruik van een eenvoudig kort stokje.

Taiji Bang

Tai Chi Bang is een speciale methode voor het trainen van kracht en flexibiliteit in handen, polsen en armen. De oefeningen ontwikkelen kracht en vaardigheden voor het uitvoeren van klemtechnieken (Chin Na) en helpen mee in de ontwikkeling van de interne energie.