☯ Taijiquan (Tai Chi Chuan)

Wat is Taijiquan ?

Taijiquan is een beweging- en zelfverdedigingskunst, ontstaan uit de oude Chinese interne krijgskunsten en is gebaseerd op de Taiji theorie en de Filosofie van Yin en Yang.

Taiji theorie

Volgens de Yi Jing (het boek der veranderingen) was het universum oorspronkelijk in een Wuji staat, een staat van ultieme leegte en stilte. Door invloed van Taiji, een onzichtbare spiralende kracht, begon het universum te veranderen.  Wuji wordt door de spiralende kracht opgesplitst in de 2 tegengestelde maar elkaar aanvullende polariteiten Yin en Yang . Taiji kan deze polariteiten ook doen terugkeren naar de Wuji staat.

Door de constante invloed van Taiji op Yin en Yang worden deze weer opgesplitst in de 4 Fasen, dan in de 8 trigrammen, enz.. . Door Yin en Yang’s muterende interacties, ontstaan oneindig veel situaties. Zo wordt al het leven gecreëerd zoals wij dat nu kennen.

Vb: Door interactie van de aarde met water en zonlicht gaan de planten groeien.

De betekenis van Taiji in Taijiquan

In de beginpositie van de Taijiquan vorm maken we onze geest leeg en is ons gewicht gelijkmatig verdeeld over de beide benen, dit is de Wuji staat. Door invloed van onze geest komt ons lichaam in beweging en wordt deze Wuji staat opgesplitst in een externe (Yang) en een interne (Yin) component. Ook de handen en de voeten worden opgesplitst in substantieel (Yang) en onsubstantieel (Yin).

Door de interactie van Yin en Yang worden alle krijgsstrategieën en technieken van taijiquan gegenereerd.

Hoe wordt Taijiquan beoefend ?

Taijiquan wordt beoefend als een vorm, een reeks bewegingen die in een vaste volgorde worden uitgevoerd. Er bestaan verschillende vormen welke zich onderscheiden door stijl, lengte en moeilijkheidsgraad. Iedere stijl heeft zo zijn eigen kenmerkende bewegingen, meestal zacht en rond, soms ook heel explosief, maar altijd volgens dezelfde interne Taoïstische principes.

De meest voorkomende stijlen zijn de Yang, Chen, Wu en Sun stijl.

Wij beoefenen hoofdzakelijk de Yang stijl en zowel traditionele als moderne vormen komen aan bod.

Voor een correcte beoefening van Taijiquan

Dienen we onze geest te leren ontspannen, alledaagse beslommeringen los te laten en tot rust te komen. Met een rustige ontspannen geest kunnen we ons beter concentreren op de bewegingen van de vorm.

Wanneer we ons met een ontspannen geest kunnen concentreren op de bewegingen kunnen we geleidelijk alle spanningen in ons lichaam loslaten. Hierdoor wordt het eenvoudiger om onze gewrichten te openen zodat de energie (Qi) beter kan stromen en onze spieren en pezen beter doorvoed worden en sterker en soepeler worden.

Wanneer zowel geest als lichaam ontspannen en in balans zijn kunnen we onze energie (Qi) laten zinken in onze Dantian, dit is het gebied in onze onderbuik, ongeveer 3 vingers onder de navel. De Dantian kan men aanzien als een opslagruimte van energie. Door middel van de buikademhaling en naarmate je Taichi beter wordt ga je de Qi kunnen voelen en laten zinken in dit centrum. Dit verlaagt je zwaartepunt en verbetert de stabiliteit van je bewegingen.  Alle bewegingen in Taijiquan vinden hun oorsprong vanuit dit centrum van energie.

Door regelmatig te oefenen en aan deze stappen aandacht te schenken zul je geleidelijk aan de interne principes van Taijiquan gaan begrijpen. De positieve effecten komen vanzelf naarmate je evolueert in Taijiquan, zowel op vlak van gezondheid als in de krijgskunst zelf.

Buiten de handvormen beoefenen wij ook:

– Qigong:  oefeningen om ons energieniveau te verhogen en de energiestroming te verbeteren

– Toepassingen: martiale zelfverdedigingstechnieken (partneroefeningen)

– Sensing Hands: oefeningen om de gevoeligheid te vergroten (partneroefeningen)

– Wapenvormen: zwaard, sabel, stok

Door deze combinatie krijgen we een uitdagende martiale bewegingskunst die we tot op hoge leeftijd kunnen beoefenen.

Door de ontspannen, zachte en vloeiende bewegingen is Taijiquan geschikt voor elke leeftijd.

Lenigheid en lichamelijke conditie spelen weinig rol, iedereen oefent volgens zijn kunnen en mogelijkheden.